Informace

Dvojnásobně zdravé guacamole s medem

Jedním ze slov, kterým se dá definovat mexická kuchyně, je slovo „zdravá“. Neplatí to sice pro každé mexické jídlo, ale obecně lze konstatovat, že je plná zdravých a čerstvých surovin, především pak zeleniny, ovoce a bylinek. Jedním z vůbec nejzdravějších a současně nejpopulárnějších mexických jídel je dip, či pomazánka zvaná guacamole. To existuje v mnoha tradičních i moderních úpravách, nicméně za žádných okolností v něm nesmí chybět avokádo, které je jeho naprosto klíčovou ingrediencí. Jednou z moderních a osvěžujících variant tohoto jídla je také verze s medem, který sice není součástí žádné z původních receptur, ale rozhodně přináší příjemnou změnu a také dělá z guacamole ještě o chlup zdravější jídlo. Nyní si tedy představíme samotný recept.

Recept na guacamole s medem

Co budete potřebovat:

· 3 dobře vyzrálá avokáda střední velikosti

· 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy

· 1 lžíci medu (nejlepší volbou je tomto případě eukalyptový med)

· 1 Hrst nasekaných čerstvých koriandrových listů

· 1 špetku kmínu

· Sůl na dochucení

Jak postupovat:

1. Avokáda rozpulte nožem podél pecky v jejich středu. Samotné pecky odstraňte zaseknutím nože do nich a pootočením. Dužinu vydlabejte ze slupky polévkovou lžící a vložte ji do mísy. Získanou dužinu v míse rozmačkejte hroty vidličky do podoby krémové pasty s hrudkami.

2. K avokádům přidejte citronovou šťávu, med, kmín, koriandr a sůl. S citem a zároveň důkladně všechny suroviny promíchejte. Ochutnejte a případně ještě dochuťte solí.

3. Guacamole podávejte nejlépe ihned, protože v něm obsažené avokádo při dlouhodobém kontaktu se vzduchem oxiduje, což způsobuje hnědnutí. To sice není zdravotně závadné, ale nevypadá to dobře a neláká to ke konzumaci.

4. Servírujeme ho jako dip k nachos či čerstvě zelenině, které do něj namáčíme. Skvěle se dá použít také jako pomazánka, kdy si ho kupříkladu namažeme na žitný chléb a přidáme kvalitní vepřovou šunku.

Guacamole v prakticky jakékoliv podobě je velmi chutné, zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů. Tento recept je jedním z mnoha, takže se nebojte vyzkoušet i jiné úpravy. Je pouze na vás, kterou možnost si vyberete. Kuchařky i internet vám v tomto ohledu budou dobrým průvodcem.


Provozovatel stránek www.najdisivcelare.cz funguje jako zprostředkovatel (zobrazovatel) informací nabízených tímto serverem, a nenese odpovědnost za poskytnutí včelích produktů nebo jejich kvalitu třetí stranou. Provozovatel není prodejce včelích produktů ostatních včelařů. Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za informace a kontakty zobrazené na těchto stránkách.