Informace

Prohlédnutá včelařství

Prodej medu Čestmír Suchý- Sokolov

Nový produkt

https://www.dymak.online/vysledok-testu-sav-nepredavaju-med-ale-mrtve-sladidlo/Prodej medu přímo od včelaře v okrese Sokolov

Čestmír Suchý
Závodu míru 1862
35601 Sokolov

tel: 777 624 666
email: mungoy@seznam.cz
facebook: https://www.facebook.com/cestmirvcelarsuchy/ 

Více informací



MED na prodej

Květový medAno
Pastovaný medAno
Smíšený medAno
PropolisAno
Datum poslední editace26.12.2023

Prodej medu Čestmír Suchý- Sokolov

             

 

 

NABÍZÍM MED OD SVÝCH VČEL; smíšený květový, medovicový (jinak řečený lesní), smíšený květový s podílem medovicového.

Podíl různých druhů medu v medu smíšeném je určen včelami již při sběru nektaru a medovice. 

Zde je základ toho, co by měli moji zákazníci vědět o medu.                                                                                               

Nejdříve něco málo k tzv. lesnímu, tedy medovicovému medu. 

Mšice, zdobnice a puklice med nevyrábějí. Spolu s merami, červci, brvnatkami, medovnicemi a dalšími sají mízu jehličnatých a listnatých stromů. Z té si odfiltrují dusíkaté látky pro vývoj další generace a něco málo cukrů. Přebytečné cukry odstřikují ještě před kloakou na list, nebo třeba na vaše auto. Jistě jste se s tím setkali, ve městě většinou pod javory. A právě tento koncentrát včely sbírají a dále zpracovávají na onen tzv. lesní med, který tedy zdaleka ne vždy pochází "z lesa". Proto tento med neobsahuje pyl, ale naopak hodně minerálů. Ovšem třeba i jakoukoli přirozenou zátěž z půdy či ovzduší. Například arzen, mangan nebo těžké kovy (pokud jsou v půdě přítomny). Nepanikařit; jsou to velmi malé, ale měřitelné hodnoty. Tento med je vhodný pro osoby alergické na pyly.

Do nektarového medu naopak minerály a případná zátěž z půdy neprochází, protože je odfiltrována barierou nektárií květů. Přes ni rostlina propustí do květu jen cukry pro své opylovače. Proto jsou květové, nektarové medy považovány za nejčistší. Ovšem pro obsah pylu mohou být problémem pro alergiky. Toto je tedy zásadní rozdíl mezi nektarovým a medovicovým medem. Mají-li včely k dispozici oba zdroje souběžně nebo těsně po sobě, vytvoří směsný med v různých poměrech obou.

 

Rád podám pár důležitých informací o krystalizaci medu a jeho následné úpravě pastováním. 

 

Pro krystalizaci medu platí zákon. PŘÍRODNÍ ZÁKON!!!

 

ZÁSADNĚ NEZTEKUCUJI A NEROZEHŘÍVÁM!  Všechny mé medy přirozeně krystalizované a pastované.  

Krystalizace medu (v celém jeho objemu současně a rovnoměrně) je naprosto přirozená a nutná, protože med je ze své podstaty vysoce přesycený roztok cukrů ve vodě. V případě ideálně zralého medu je to minimálně 82 % cukrů k 18 % vody. V typické sklenici 720 ml má potom tento med hmotnost minimálně 1000—1010 gramů. Takovýto med koupíte u mě ... Gramáž v téže sklenici v obchodní síti je téměř vždy 900—950 gramů. Před Vánoci 2023 v Kauflandu dokonce 850 gramů. A to už je opravdu katastrofa a hrubá neúcta k zákazníkovi-laikovi. Tento med je lehký, řídký, nevyzrálý a má vždy více než 20 % vody. V regálech obchodu nezkvasí jen proto, že byl přehřát, převařen, v podstatě umrtven, sterilizován.

Výrobci sklenic jdou dokonce tak daleko, že jdou na ruku "průmyslovým včelařům", zpracovatelům a distributorům lehkých medů s vysokým obsahem vody tím, že pro ně vyrábějí sklenice o objemu 730 ml a dokonce i 770 ml. Například Český med. Serioznímu včelaři vytáčejícímu kvalitní, vyzrálý a těžký med pro jeden jeho kilogram spolehlivě stačí objem 720 ml.

Med prodávaný celoročně v obchodech jako tekutý a čirý je tedy vždy poškozený vysokou teplotou, mrtvý. Kvůli jeho průmyslovému zpracování, míchání s cizími dovezenými druhy medu často podřadné kvality, ultrafiltraci a snadnému plnění je ztekucován přehřátím (běžně přes 80 °C), pyl je odstraněn. Hovoří se o tzv. „vařeném medu”. Odtud pochází i ona křišťálová čistota. Pozor na podbízivé křišťálově průzračné medy. Je to nepřirozené a signalizuje to "všeliké průmyslové" zpracování. Med od včelaře má vždy lehounký pylový a mikrokrystalický zákal, následovaný postupnou definitivní krystalizací. Občas i s kousíčkem vosku, který nezachytilo včelařské síto.

Důležité enzymy v medu, jeho antioxidační potenciál a antibakteriální aktivita jsou tímto průmyslovým zpracováním výrazně poškozeny. Je pro něj  mimo jiné naprosto typické to, že dále již nekrystalizuje! Je to sice med, ale bez řady původních vlastností, denaturovaný. Za relativně bezpečnou pro všechny tyto prospěšné látky lze považovat teplotu max. 50 °C. Ovšem jen po dobu několika desítek minut. Delší vystavení této teplotě již znamená výrazné poškození. Při běžném pití lze tedy medem sladit i velmi teplý čaj (50-60 °C). Zde se jedná o opravdu velmi krátkodobý, několikaminutový ohřev. Sám si takto sladím čaj i kávu. Už ale vůbec není vhodný kontakt s vroucím čajem. Ověřeno pokusy v laboratořích. 

Po vmíchání do čirého čaje si můžete všimnout zákalu způsobeného právě pylem. To se vám u přefiltrovaného medu z obchodu nestane. Necháte-li takový čaj v klidu, po nějaké době se pyl usadí na dně v podobě jemného „blátíčka”. Naprosto chápu, že to vypadá podezřele ... Je to ale naopak další důkaz toho, že máte nefiltrovaný, neupravený a nepozměněný med. A pastování je pouze mechanická úprava jeho konzistence spočívající ve zrušení zesítění (propojení a zpevnění) krystalických struktur cukrů. 

O průmyslové výrobě falešného medu nebo dobarvování potravinářským kulérem či zkaramelizovaným medem některými „takyvčelaři” nebo "dosušování"  předčasně vytočených řídkých a nevyzrálých medů horkem nebo ve flotačních "sušárnách" se raději nebudu více rozepisovat ... Musel bych užít ošklivá slova. Takových manipulací s medem se seriozní včelař NIKDY nedopustí!

 

PROTO JE KRYSTALIZACE I PRO LAICKOU VEŘEJNOST NAPROSTO ZÁSADNÍM DŮKAZEM PRAVOSTI A NEPORUŠENOSTI MEDU ultrafiltrací a teplem, tedy rozehříváním a přehřátím.

Zkrystalizuje-li Vám tedy do dvou měsíců med čerstvě vytočený a koupený od včelaře, jste majiteli živého a nepoškozeného medu. Takový med lze samozřejmě ze sklenice postupně vyškrábat. Některé květové medy ovšem mohou doslova "zkamenět". Svým zákazníkům doporučuji zahřát jej na teplotu těla tak, aby jen trochu povolil, změknul. Nejlépe v teplé vodě nebo na topení. Krystalky cukrů se nesmí rozpustit. Potom promíchat běžným ručním mixerem s jedním hnětacím hákem. Tento při míchání nevytahovat, abyste nevmíchali vzduch, který do medu nepatří. Pokud se vám to stane a pastujete pro sebe, není to zase až tak hrubá závada. Právě jste si sami doma napastovali med. Vyzkoušejte ... Je to jako kouzlo a budete překvapeni výrazným zlepšením chuti vašeho již tak dobrého medu. Je výhodné med takto napastovat v průběhu krystalizace, ještě než ztuhne úplně. Potom vůbec netřeba zahřívat. Již nikdy žádná ohnutá lžička a dolování medu ze sklenice. S pastováním medu je dost práce, proto zdaleka ne všichni včelaři svůj med pastují. Je pro ně snazší med přehřát a natočit horký do sklenic. Pastování medu mám zvládnuté a tato služba zákazníkovi je pro mě naprostým standardem.

Stupeň tuhosti zkrystalizovaného medu je dán vzájemným poměrem monosacharidů glukozy a fruktozy, disacharidů, v případě medovicového medu ještě složitých oligosacharidů. 

Pro krystalizaci je důležitý i obsah pylu, který tvoří spolu s dalšími přirozenými mikročásticemi tzv. krystalizační jádra. 

Různé druhy medu tedy krystalizují různě rychle, do rozdílné tuhosti a velikosti krystalů. Např. všechny mé medy krystalizují do měsíce, poslední lesní a pohankový nejpozději do října. Jejich konzistenci lze ovlivnit právě pastováním, a to i za běžné teploty v průběhu krystalizace. V období od října do května (tedy mimo sezonu medobraní) prakticky nelze od seriozního včelaře koupit přirozeně tekutý med. Jedinou výjimkou je jednodruhový akátový med, což je čistá fruktoza, která krystalizuje jen obtížně, velmi pomalu a neochotně. A na tvrzení, že byl med rozehříván šetrně, se raději nespoléhejte. Trvá to velmi dlouho. Nadto; opravdu šetrně rozehřátý a nepoškozený med má stejně sklon opět krystalizovat. Tentokrát většinou ve velkých, hrubých krystalech.

Dodávám důležitou informaci. Medu, který dlouhodoběji skladujete jako zásobu, dopřejte nejchladnější místo v bytu a tmu. Tedy ne ve skříni nahoře pod stropem na jižní straně domu nebo bytu. Opravdu se počítá každý stupeň teploty.

Závislost zachování kvality medu podle teploty uskladnění:

10°C                            12600 dní (34 let)

20°C                            1480 dní (4 roky)

25°C                            540 dní (18 měsíců)

30°C                            200 dní (6,6 měsíce)

35°C                            78 dní (2,6 měsíce)

40°C                            31 dní

50°C                            5,38 dne

63°C                            16,2 hodiny   Maximální teplota obvyklá k pití kávy a čaje.

70°C                            5,3 hodiny

71°C                            4,5 hodiny

80°C                            1,2 hodiny

Toto je kompilát všeho, co vím o medu. Použijte cokoli a šiřte dál osvětu o medu. Nároky na autorství si nedělám, snad jen na formu sdělení...smiley

 

Své včely chovám a miluji. Už 40 let. Snad i ony mne ...smiley I když vím, že včely svého včelaře nepoznají ...

Bližší info k jednotlivým druhům medu podám případně telefonicky či osobně.

Nepoužívám podbízivé a líbivé etikety polepující celou sklenici, navíc nesmytelným lepem. Pro oblepenou sklenici téměř nevidíte med ... Svoji jednoduchou etiketu lepím na víčko, a to školním lepidlem. Stejně jako ostatní včelaři, i já oceňuji vracení sklenic a víček mými stálými zákazníky. Se sklenicemi a víčky je opravdu problém ...

Balení po 1 kg. Cena 200 Kč za kg. Pouze osobní převzetí. Prodávám i vysoce kvalitní propolisovou tinkturu.

Nabízím též voskové mezistěny z vlastního nefalšovaného včelího vosku, cena je 350 Kč za 1 kg. Pro výrobce kosmetiky a mastí mám nádherně žlutý a neuvěřitelně voňavý vosk získaný při zpracování propolisu. 

Odborně ostříhám a prořežu vaše ovocné stromy, a to i velmi zanedbané.

 

 

Více na;  https://www.facebook.com/cestmirvcelarsuchy/

                                                                                                             

                                                          Skype   live:mungoy_2

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-skladovat-med-30001104.html?utm_source=denikcz&utm_medium=external_box&utm_campaign=exchange_traffic        
   
https://www.nasezahrada.com/jak-rozpoznat-sizeny-med-naucte-se-v-regalech-obchodu-odlisit-ten-dobarvovany-nebo-pancovany/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=838711&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=838711&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=z6lTDJKP10g-202211191006&dop_id=18533701   
 
https://www.youtube.com/watch?v=IzuWtAP9oYc     
(takto pastuji i já. Je s tím hodně práce, proto to nedělá každý ...)
 
 
   https://www.dymak.online/vysledok-testu-sav-nepredavaju-med-ale-mrtve-sladidlo/
  Důležité!!! U nás to není o mnoho lepší ...
 
 

 

@$@

Kde koupit med přímo od včelaře v okrese Sokolov?

Čestmír Suchý
Závodu míru 1862
35601 Sokolov

tel: 777 624 666
email: mungoy@seznam.cz
facebook: https://www.facebook.com/cestmirvcelarsuchy/ 

Zkrácená adresa prezentace na najdisivcelare.cz: http://www.najdisivcelare.cz/cestmir-suchy

Prodej medu přímo od včelaře

Doporučení portálu www.najdisivcelare.cz: Před každou návštěvou včelaře se nejdříve telefonicky, nebo mailem dohodněte se včelařem, zda má včelí med k dispozici a kdy a kde Vám med prodá.

Recenze včelaře a medu

Známka 
2024-03-04

Poděkování

Pane Čestmíre, máme od Vás další "várku" medu. Již si ani den bez Vašeho medu nedokážeme představit. Děkujeme Vám!

    Známka 
    2023-07-30

    Ňam, ňam

    Koukáme, omylem jsme napsali čtyři hvězdičky. To je omyl! Máte pět hvězdiček, samozřejmě!
    Zdravíme!

      Známka 
      2023-07-30

      Ňam, ňam

      Pane Čestmíre, právě popíjíme ranní kávičku - a také s Vaším medem. Jenom se olizujeme!
      Děkujeme! P.S. Takový chléb s máslem a s Vaším medem... na co ještě nějaké pochoutky.
      Díky, zdravíme!

        Známka 
        2022-06-04

        První zkušenost

        Pan Suchý se včelařině věnuje s nadšením a rád o své vášni referuje. Je vidět, že ho baví a ví, co dělá. Díky této stránce jsem vyhledal kontakt, kladné recenze mne přesvědčily k vyzkoušení a dobře jsem udělal. Ochutnávka z prvního vytáčení mě nadchla, jsem si jist, že i medovicový bude neméně kvalitní a výtečný. Všem produkty pana Suchého doporučuji.

          Známka 
          2020-10-05

          Hodnocení medu.

          K pastovanému medu jsem nikdy neměla důvěru. Z neznalosti. Teď už jiný nekoupím.

            Známka 
            2019-10-20

            A

            Po roce opět píši - jen to nejlepší.

              Známka 
              2019-10-14

              Vysoká kvalita medu a propolisu

              Med má pan Suchý naprosto výborný. Zatím nemám s čím srovnat. Opravdu kvalita s velkým K. Propolisová tinktura mě mile překvapila. Dříve jsem něco takového nepoužívala. Teď v sychravém období ji kloktám. Na bolení v krku je to fakt geniální. Rovněž opary a různé pupínky se hojí mnohem rychleji. Děkuji. Anna Fialová

                Známka 
                2019-08-21

                Medíček

                Dříve jsme brali med od různých včelařů. Od známých jsme pak dostali kontakt na pana Suchého. Lepší med jsme do té doby nechutnali. Pravidelně med odebíráme. Také jsme si velice oblíbili propolisovou tinkturu, která má mnohem lepší kvalitu než kupovaná v lékárně. Používáme ji na hojení veškerých ranek, štípnutí od hmyzu, léčení dásní a odhalených zubních krčků. Je velmi účinná.
                Navíc nám pan Suchý pokaždé vypráví o svých včelách a produktech. Je vidět, že se tomu věnuje s láskou. Děkujeme.

                  Známka 
                  2019-07-30

                  Ten nejlepší med ...

                  Je vidno, že pan Suchý se včelařství věnuje s velkou láskou. S obrovským nadšením mi vyprávěl o svých včelkách, jakož i o celém procesu vzniku onoho sladkého "zlata". Jeho med je skutečně vysoké kvality a jeho chuť je naprosto nezapomenutelná. Prostě ... ten nejlepší med ...

                  Andrea Vlčková

                    Známka 
                    2019-04-08

                    Med

                    Koupila jsem med od p.Sucheho,je opravdu dobrý a dostala jsem i odborný výklad,jak s medem nakládat i nějaké rady ohledně zdraví.Děkuji a i nadále se na p.Sucheho obrátím.Je vidět, že včelařství se věnuje s láskou.Veselá

                      Známka 
                      2018-10-03

                      hodnocení medu

                      Je vidět,že pan Suchý včelám i medu opravdu rozumí a věnuje se mu s láskou.
                      Med je chutově výborný,je možnost vybrat si z více druhů a každý je originál.
                      Naprostá spokojenost.Vřele doporučuji.

                        Známka 
                        2018-10-03

                        Hodnocení medu

                        Med od p. Suchého nemá chybu.Dostalo se mi i zajímavého výkladu o včelařství.

                          Napsat svou recenzi!

                          Napsat recenzi

                          Prodej medu Čestmír Suchý- Sokolov

                          Prodej medu Čestmír Suchý- Sokolov

                          https://www.dymak.online/vysledok-testu-sav-nepredavaju-med-ale-mrtve-sladidlo/Prodej medu přímo od včelaře v okrese Sokolov

                          Čestmír Suchý
                          Závodu míru 1862
                          35601 Sokolov

                          tel: 777 624 666
                          email: mungoy@seznam.cz
                          facebook: https://www.facebook.com/cestmirvcelarsuchy/ 

                          Provozovatel stránek www.najdisivcelare.cz funguje jako zprostředkovatel (zobrazovatel) informací nabízených tímto serverem, a nenese odpovědnost za poskytnutí včelích produktů nebo jejich kvalitu třetí stranou. Provozovatel není prodejce včelích produktů ostatních včelařů. Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za informace a kontakty zobrazené na těchto stránkách.